In de vitrine

Overeenkomsten tussen mens en dier ontdekken 

De VSC, het netwerk van wetenschapsmusea en science centra heeft 33 leden. Deze leden dragen op verschillende manieren bij aan wetenschapswijsheid. Een bijzonder project is de nieuwe tentoonstelling 'Tot op het bot' van het Universiteitsmuseum Utrecht.

 Toren Tot op het bot Universiteitsmuseum Utrecht

Toren Tot op het bot Universiteitsmuseum Utrecht

Een brilkaaiman, een olifantvis of een shetlandpony, ze hebben allemaal een ruggengraat, maar lijken ze verder nog op een mens? Dat kan worden uitgezocht in de familietentoonstelling Tot op het bot in het Universiteitsmuseum Utrecht. De tentoonstelling is een gigantische driedimensionale ontdekkingstocht waar je door heen kunt lopen en je verwonderen. Hier zie je geen kleine plaatjes als in een boek, maar een hele toren vol skeletten. En ook zijn er gebitten, huiden, wervels, vinnen, harten, darmen, geweien en andere lichaamsdelen te zien. Door goed te kijken naar al deze bijzondere museumstukken, ontdek je de overeenkomsten én verschillen tussen mens en dier.

Bouwplan 
Alle gewervelde dieren vertonen veel overeenkomsten met elkaar, is het uitgangspunt van de tentoonstelling. Ze hebben een gezamenlijk basisbouwplan. Mensen zien er op het eerste gezicht heel anders uit dan vissen, vogels of reptielen, toch zijn er veel overeenkomsten. De verschillen zitten in de uitwerking van dit plan.
Ook treden er bij mens en dier vaak dezelfde ziektes op. Tanden en kiezen van mensen slijten, maar ook bij honden, paarden en zelfs een tijger zien we vergelijkbare gebitsproblemen. Een kind slikt wel eens wat in, maar wie had gedacht dat een kauwtje een hele theelepel zou verorberen? 

Zelf doen
Door goed te kijken en te vergelijken wordt je hier wetenschapswijs. Je kunt nog wetenschapswijzer worden als je zelf aan de slag gaat. Door meer te leren over nieuwe wetenschappelijke vindingen tijdens de mini-colleges in ‘Tot op het bot’ of door zelf even student te worden. Studenten geneeskunde en diergeneeskunde oefenen eerst op modellen voordat het behandelen van mensen of dieren. In Tot op het bot  kun je een paar van dat soort ‘fantomen’ uitproberen. Je boort als een echte tandarts een gaatje of je helpt een hond die zich verslikte in een knikker. 

Meer weten? Kijk op universiteitsmuseum.nl