In de vitrine

T. Rex in town: wetenschapswijzer via Trix 

De VSC, het netwerk van wetenschapsmusea en science centra heeft 33 leden. Deze leden dragen op verschillende manieren bij aan wetenschapswijsheid. Bijvoorbeeld bij de tentoonstelling T. rex in town.

 In gesprek met een wetenschapper over T. rex

In gesprek met een wetenschapper over T. rex

We zouden eigenlijk een T. rex moeten hebben  

In de zomer van 2012 sprak directeur Edwin van Huis deze woorden voor het eerst uit. Maar waar haal je een Tyrannosaurus rex vandaan? Onderzoekers van Naturalis gingen op zoek in de Verenigde Staten. Uiteindelijk groeven ze het skelet in september 2013 op in Montana. Inmiddels zijn de botten zorgvuldig uitgegraven en geprepareerd. Op vrijdag 26 augustus kwam T. rex aan in Leiden, onder begeleiding van politie, paleontoloog Anne Schulp en bioloog Freek Vonk. De koningin der dinosauriërs, ruim 12 meter lang, 6000 kilo botten, spieren, klauwen en tanden, kun je nu ontmoeten in Naturalis. T. rex in Town is geopend tot en met 5 juni 2017.  De rest van het museum is tot eind 2018 gesloten wegens verbouwing.

Oog in oog met Trix

Het middelpunt van de tentoonstelling is de T. rex. Het skelet is een van de drie meest complete ter wereld. Een T. rexschedel is erg zwaar en wordt dan ook vaak niet tentoongesteld op het skelet, maar bij Naturalis wel! Het skelet geeft een hoop prijs over het leven van Trix. Zo zijn er vergroeiingen te zien die duiden op ziektes en andere beschadigingen vertellen ons dat Trix heeft gevochten. Goed opletten dus! Je leert heel veel van goed kijken en observeren.

Na het indrukwekkende skelet van T. rex komen er vast allerlei vragen opborrelen. Wetenschappers geven antwoord op verschillende onderzoeksvragen, maar je kunt ook zelf aan de slag! Zo kom je erachter of je een goede dinosnack zou zijn door met je hele familie op de weegschaal te staan.  Of had T. rex misschien toch grotere trek? En wat als je achternagezeten zou worden door T. rex,  fiets jij dan hard genoeg om niet te worden verslonden? 

Meer informatie via: naturalis.nl

Extra wijsheid: het lievelingsmaaltje van T. rex was Triceratops. Het is dan ook niet gek dat er bij de opgraving van T. rex ook triceratopsen werden gevonden. In het Dinolab kijk je over de schouders van de preparateurs terwijl zij triceratopsfossielen schoonmaken.