In de vitrine

Het draait om nieuwsgierigheid 

De VSC, het netwerk van wetenschapsmusea en science centra heeft 33 leden. Deze leden dragen op verschillende manieren bij aan wetenschapswijsheid. Bijvoorbeeld het geheel vernieuwde anatomisch theater in Museum Boerhaave in Leiden. Een theater dat nieuwsgierig maakt.

 het vernieuwde anatomisch theater

het vernieuwde anatomisch theater

Zeven eeuwen wetenschapsgeschiedenis in zeven minuten
Door middel van de nieuwste technologie - video mapping - worden beelden geprojecteerd op een grote pop op de snijtafel in het Anatomisch Theater, maar ook op de wanden en op het plafond boven het Anatomisch Theater. De introductiefilm is het nieuwe startpunt van een bezoek aan Rijksmuseum Boerhaave. De geprojecteerde beelden en de voice-over (van Menno Bentveld) laten de bezoekers ervaren waar het in de wereld van wetenschap - en in het museum – om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen. Duidelijk wordt: vragen zorgen voor nieuwe vragen en die weer voor nieuwe vragen.

Vergapen aan wonderlijke zaken  
Net als in de 17de eeuw, zijn rondom het Anatomisch Theater in Rijksmuseum Boerhaave vitrines toegevoegd. Prachtige objecten uit de museumcollectie vormen kleine, thematische wereldjes. Bezoekers kunnen transparante touchscreens activeren, waarna een collectiestuk onderdeel wordt van een digitale animatie. Net als vroeger, zorgen deze rariteitenkabinetten ervoor voor dat een Anatomisch Theater niet alleen voor anatomisch onderricht was, maar tevens een plek om je te vergapen aan wonderlijke zaken.

Meer informatie via: museumboerhaave.nl

Extra wijsheid: Museum Boerhaave heeft een topcollectie wetenschapsgeschiedenis - op dit moment wordt het museum vernieuwd en is het gesloten. In december 2017 gaat het weer open!