Vragen stellen met Bas Haring
Vragen stellen is een kunst. Want welke vraag je stelt en hóe je die stelt, heeft grote invloed op het antwoord dat je vindt. Tijdens de pilot met wetenschapswijsheid in het Universiteitsmuseum konden bezoekers hierin oefenen. In de tentoonstelling Tot op het bot was een vragenlab ingericht waar zij door filosoof Bas Haring, expert vragensteller, werden uitgedaagd om vragen te stellen. Via een interface mochten bezoekers hun vraag formuleren en die op twee polsbandjes uitprinten. Bij het printen van hun vraag kregen zij meteen feedback van Bas op het soort vraag dat ze stelden. Zo hoopten we dat ze verder na gaan denken over hun vraag en hierop voort gaan bouwen. De vragen van andere bezoekers waren in de hele tentoonstelling terug te vinden; bezoekers konden een van de twee polsbandjes ophangen bij het voorwerp waar de vraag op van toepassing is.


Bezoekers aan de slag met vragenstellen in het Universiteitsmuseum. Fotografie: Kris van Veen.

Thuis verder
Het tweede polsbandje konden bezoekers zelf omdoen. Zo namen ze hun vraag mee buiten het museum en werden ze ook thuis nog eens aan hun vraag herinnerd. Daarnaast kregen ze bij het verlaten van het museum een column van Bas Haring mee, die ze verder aan het denken zette over het stellen van vragen.  

Tijdens het project selecteerde Bas Haring een ‘vraag van de week’ uit alle gestelde vragen en reageerde daar op in een korte video.

Vragen over dit project?
Neem contact op met het verenigingsbureau van de VSC, initiatiefnemer van wetenschapswijsheid.nl.