project

Wisebits met NTR

Nadenken over wonderlijke feiten
Wisebits zijn minifilmpjes die prikkelende vragen oproepen. Ze zetten je aan het denken en maken je daardoor 'wetenschapswijs'. Er zijn al een paar honderd filmpjes gemaakt door creatieve filmmakers, animatoren en beeldend kunstenaars. Elke Wisebit is uniek qua stijl: ­van verhaal tot animatie of fotostrip.  Een vraag is altijd het startpunt.

Bijzondere objecten en vraagstukken
Filosoof Bas Haring lanceerde de Wisebits bij de RVU. Vanaf 2012 ontwikkelden de NTR en de VSC nieuwe Wisebits. Elk filmpje is geïnspireerd op een thema of een bijzonder object uit de collectie van een van de VSC-leden. Een mooi voorbeeld hiervan is de wisebit over de Laars van Junod gemaakt door Ype.

Wisebit - Laars van Junod

Stimuleren van wetenschappelijk denken
De wisebits hebben een aantrekkelijke en snelle vorm om wetenschappelijk denken en daarmee wetenschapswijsheid te stimuleren: ze zijn leuk, interessant en hebben een aantrekkelijke vorm. Belangrijker nog: ze activeren nieuwe vragen.

Verder brengen de filmpjes een thema of een museumobject op een nieuwe manier tot leven. VSC-leden gebruiken de Wisebits binnen hun eigen instelling, bijvoorbeeld om een tentoonstelling, website of lesprogramma te verlevendigen.

Bekijk hier de Wisebits. Je vindt ze ook op Wetenschap 24

Vragen over dit project?
Neem contact op met het verenigingsbureau van de VSC, initiatiefnemer van wetenschapswijsheid.nl.